یوسف آباد (تهران، میدان سلماس، ضلع شرقی میدان، پلاک 21، واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

بیماری پوستی صدف (پسوریازیس): علت و درمان

BFGNM

بیماری صدف یک بیماری پوستی است که در آن قسمت‌هایی از پوست برجسته‌ و ملتهب می‌شوند. شدت بیماری صدف در افراد مختلف، متفاوت است. بیماری صدف ممکن است با گذشت زمان برطرف شود. بیماری پسوریازیس مسری نیست، بنابراین کسی نمی‌تواند ناقل آن باشد، یا شما نمی‌توانید آن را به دیگران انتقال دهید و در دیگر قسمت‌های بدن شما گسترش نمی‌یابد.
افراد در هر سنی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، اما این بیماری اغلب بین ۱۵ تا ۳۰ سالگی یا بعد از ۴۰ سالگی ایجاد می‌شود. درصد ابتلای مردان و زنان به این بیماری یکسان است. اگر چه برای پسوریازیس درمانی وجود ندارد، اما روش‌های زیادی برای کمک به کاهش علائم وجود دارد.

اگر فکر می‌کنید به بیماری صدف مبتلا هستید، به پزشک مراجعه کنید. احتمالا پزشک سوالاتی از شما می‌پرسد و آزمایش‌هایی روی پوست مبتلا انجام می‌دهد. تشخیص صحیح بیماری پسوریازیس بسیار مهم است زیرا باعث درمان مناسب می‌گردد. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی در هنگام مشاوره بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد می‌دهند و شما باید مراحل درمان را به دقت بگذرانید تا لکه‌های پوستی ، التهاب، درد و خارش کاهش یابد.

برای آشنایی بیشتر با روش‌های درمانی بیماری صدف یا در صورت نیازبه رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های  ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹  –  ۰۲۱۸۸۳۳۳۲۵۹  تماس حاصل فرمایید .

EEEEEEEEEEE

انواع بیماری صدف


بیماری  پسوریازیس انواع مختلفی دارد که ما برخی از آنها را در ادامه شرح داده‌ایم.

بیماری صدف پلاک

vnvn

 پسوریازیس پلاک رایجترین نوع از بیماری پسوریازیس است. در این نوع بیماری شما معمولا پلاک‌های صورتی مایل به قرمز (لکه‌های برجسته) با پوسته‌های نقره‌ای روی کمر، زانوها و آرنج‌ها  خواهید داشت.

بیماری صدف معکوس

cvbcb

بیماری پسوریازیس بر روی قسمت‌هایی از پوست که تا می‌شوند، مانند زیر بغل و کشاله ران، تأثیر می‌گذارد و باعث نازک‌شدن پوست در این مناطق می‌شود. این بیماری باعث ایجاد لکه‌هایی از پوست صاف و براق می‌شود که ممکن است خارش‌دار یا ناراحت‌کننده باشند.

بیماری صدف با دانه‌های چرکی

xcvcxb

این نوع پسوریازیس بسیار نادر و البته بسیار شدید است که در آن دانه‌های چرکی روی پوست ایجاد می‌شوند. ممکن است دانه‌های چرکی فقط روی کف دست‌ها یا پاشنه پاها ایجاد شوند. اگر دانه‌های چرکی در تمام نقاط بدنتان نمایان شود، آن را صدف چرکی فراگیر می‌نامند. پسوریازیس چرکی فراگیر ممکن است زندگی فرد را به خطر اندازد و بیمار باید در بیمارستان مداوا شود.

بیماری صدف اریتودرمیک

dvdv

پسوریازیس اریتودرمیک نوع نادر و شدید دیگری از بیماری صدف است که در آن پوست تمام بدن قرمز و ملتهب می‌شود. صدف اریتودرمیک می‌تواند باعث ایجاد عوارض شدیدی شود و معمولا فرد باید در بیمارستان درمان شود.  پسوریازیس اریتودرمیک معمولا در افرای ایجاد می‌شود که اخیرا به نوع دیگری از بیماری صدف مبتلا بوده‌اند.

بیماری صدف گوتتا

gfnfn

در بیماری صدف گوتتا، نقاط ریز، زبر و ملتهب بطور ناگهانی روی پوست تمام بدن نمایان می‌شوند که کمی شبیه قطرات باران هستند. اغلب بزرگسالان زیر ۳۰ سال و کودکان، مخصوصا پس از عفونت گلو، به بیماری صدف گوتتا مبتلا می‌شوند.

علائم


علائم پسوریازیس به نوع بیماری بستگی دارد، اما به طور عمومی لکه‌های قرمز و ضخیمی روی پوست ایجاد می‌شود. این لکه‌ها ممکن است در برخی موارد سفید یا نقره‌ای نیز باشند. اندازه لکه‌ها متفاوت بوده و با پوست اطراف تفاوت دارند. ممکن است در این مناطق احساس خارش، سوزش و درد داشته باشید. اما اگر علائم شما خفیف باشند، ممکن است نتوانید به طور قطعی تشخیص دهید که به پسوریازیس مبتلا هستید. در برخی موارد، این بیماری در کودکان به صورت آشکار ظاهر نمی‌شود. همچنین، برخی از انواع پسوریازیس ممکن است بر روی پوست سر تأثیر گذاشته و باعث قرمزی و پوسته‌پوسته شدن پوست سر شوند. همچنین، بیماری صدف ممکن است روی ناخن‌ها تأثیر گذاشته و باعث ضخیم شدن، فرورفتگی و شل شدن ناخن‌ها گردد.

علل


علت دقیق پسوریازیس هنوز مشخص نیست. به نظر می‌رسد این بیماری ژنتیکی باشد زیرا اگر دیگر اعضای خانواده‌تان به بیماری صدف مبتلا باشند، احتمال دارد شما نیز به این بیماری مبتلا شوید. اما دلیل نمی‌شود که اگر آنها به پسوریازیس مبتلا هستند، حتما شما هم به این بیماری مبتلا شوید. دیگر شرایط زندگی نیز نقش مهمی در ایجاد پسوریازیس دارند. علائم موثر در ابتلا به بیماری صدف شامل عفونت‌های باکتریایی گلو و تاثیر برخی از داروهای خاص یا استرس می‌باشد. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل بیش از حد نیز ممکن است در ایجاد بیماری مؤثر باشند. آب و هوای محل زندگی نیز در ایجاد  پسوریازیس مؤثر است. اکثر افرادی که به بیماری صدف مبتلا هستند، وقتی در آفتاب قرار می‌گیرند متوجه می‌شوند که بیماریشان بهبود پیدا کرده است. علائم بیماری در تابستان بهبود می‌یابد زیرا مدت بیشتری را در آفتاب می‌گذرانید و در زمستان که نور خورشید کمتر است بیماری شدید می‌شود.

درمان بیماری صدف


هرچند درمان قطعی برای پسوریازیس وجود ندارد، اما درمان‌هایی هست که به کاهش علائم کمک می‌کنند. ممکن است میزان تاثیر این روش‌های درمانی در طول زمان متفاوت باشد، بنابراین شاید مجبور شوید درمان‌های مختلفی را آزمایش کرده یا ترکیبی از درمان‌های مختلف را استفاده کنید.

درمان‌های موضعی

vb;cbv

در درمان‌های موضعی، دارو روی پوست استفاده می‌شود. ممکن است پزشک یک کرم یا پماد تجویز کند. نوع دارو و درصد یا قدرت دارو به نوع بیماری و شدت آن بستگی دارد. کرم‌های استروئیدی اغلب برای مواردی استفاده می‌شود که فقط قسمت محدودی از پوست، مانند پوست زانو یا آرنج، به پسوریازیس مبتلا  باشد. اگر بیماری در کف دست‌ها یا پوست سر باشد باید از داروهای استروئیدی قوی‌تر و اگر روی صورت باشد باید از دوز کمتری از دارو استفاده کرد. معمولا باید کرم‌های استروئیدی را به مدت یک ماه استفاده کرد. گاهی استروئید‌ها همراه با ویتامین D تجویز می‌شوند زیرا مصرف استروئیدها با ویتامین D تاثیر بهتری خواهد داشت. قطران زغال سنگ نیز می‌تواند التهاب و پوسته‌ها را کاهش دهد. قطران زغال سنگ ممکن است دارویی مناسب برای پسوریازیس پوست سر باشند. اما بوی بدی داشته و کثیف هستند و در حال حاضر زیاد مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

داروهای خوراکی

cvcn;bnvbl

اگر درمان‌های موضعی باعث کاهش علائم بیماری نشود، یا اگر بیماری قسمت وسیعی از بدن را فرا گرفته باشد، ممکن است پزشک برای بیمار قرص تجویز کند. این قرص‌ها عبارتند از:‌

  • متوترکسات
  • آسیترتین
  • سیکلوسپورین
  • هیدروکسی کربامید

این داروها مانع عملکرد سیستم ایمنی بر علیه بدن می‌شوند یا سرعت تولید سلول‌های پوست را کاهش می‌دهند. ممکن است این داروها عوارض جانبی شدیدی داشته باشند بنابراین پزشک از شما می‌خواهد که به طور منظم به مطب مراجعه کنید تا عکس‌العمل بدن شما نسبت به دارو را بررسی کند.

نور درمانی

vnbvn

اگر درمان‌های موضعی مؤثر نباشد، روش درمانی دیگر، درمان با نور ماوراء بنفش است. در نوردرمانی، فرد در دستگاهی قرار می‌گیرد که شبیه یک کابین دوش بوده و دارای لوله‌های فلورسنت است.

  • نور درمانی با اشعه ماوراء بنفش B شامل تابش نور مصنوعی UVB روی پوست بیمار است. نور UVB به طور طبیعی در نور خورشید وجود دارد و ثابت شده برای کمک به درمان پسوریازیس مفید و مؤثر است. بیمار معمولا در هفته، دو تا سه جلسه درمان دارد.
  • بعضی اوقات نور درمانی با UVB به همراه درمان‌های موضعی از جمله قطران زغال سنگ انجام می‌شود. این ترکیب ممکن است با حساس تر کردن پوست شما به نور UVB به کنترل علائم کمک کند.
  • درمان با پسورالن و نور UVA شامل ترکیب دارویی به نام پسورالن، که باعث حساسیت پوست به نور خورشید می‌شود، با مقدار کنترل شده‌ا‌ی اشعه UVA است . بیمار می‌تواند پسورالن را به صورت قرص استفاده کرده یا آن را به طور مستقیم روی پوست خود (احتمالا به عنوان ژل یا لوسیون) استفاده کند. بیمار معمولا در هفته، دو تا سه جلسه درمان دارد.

عوارض


 پسوریازیس عوارضی دارد که شامل موارد زیر است.

  • برخی از افراد مبتلا به پسوریازیس دچار درد یا سفتی در مفاصل خود می‌شوند و باعث می‌شود به آرتریت صدف (آرتریت ناشی از  پسوریازیس) مبتلا شوند. آرتریت صدف معمولا بر مفاصل دست‌ها و پاها تاثیر می‌گذارد، هرچند ممکن است کمر، آرنج‌ها، زانوها و باسن‌ها نیز به این بیماری مبتلا شوند.
  • افرادی که صدف یا آرتریت صدف دارند ممکن است بیشتر در خطر ابتلا به بیماری کاردیوواسکولار باشند.
  • افراد مبتلا به بیماری صدف بیشتر در معرض چاقی یا دیابت قرار دارند.
  •  پسوریازیس می‌تواند بر نحوه‌ی زندگی تاثیر گذاشته و باعث افسردگی شود.
مشاوره رایگان