عمل جراحی مجدد بینی که در آن قبلاً بینی عمل شده است با جراحی (رینوپلاستی) معمول بینی متفاوت است. طی عمل اولیهی بینی ممکن است بافتهایی به آن اضافه یا کم شده باشد و پس از جوش خوردن نتیجهی غیر منتظرهای حاصل شود. در عمل ترمیمی بینی، پزشک باید این عوامل را در نظر بگیرد.
جراحی ترمیمی بینی نهتنها بهمنظور تصحیح خطاهای جراحی قبلی، بلکه با هدف رسیدن به نتیجهای انجام میشود که بیمار در ابتدا خواهان آن بوده است. شکایات شایع بیماران عبارتند از:
- انحراف تیغهی وسط بینی (سپتوم) ناشی از شکستگی که میتواند منجربه عدم تقارن بیرونی بینی شود.
- نوک بینی که نیاز به تصحیح دارد.
- افتادگی نوک بینی که به درستی حمایت نشده است.
- باریک شدن نوک بینی به دلیل برداشت بیش از حد بافت.
متقاضیان درمان
قبل از آنکه جراحان با هر عملی موافقت کنند، ابتدا تعیین میکنند که بیماران متقاضی مناسبی برای عمل هستند یا خیر. سلامت عمومی بیمار اصلیترین شرطی است که جراحان آن را مد نظر قرار میدهند. افرادی که بیماریهای پزشکی مشخصی دارند بهدلیل وجود خطرات احتمالی ممکن است برای عمل های جراحی آتی گزینهی مناسبی نباشند. پزشک همچنین از بیماران میخواهد که نسبت به مشکل فعلی و نتایج احتمالی جراحی مجدد خود انتظارات واقعی داشته باشند. جراحان مجرب و شایسته بیماران خود را درمورد لزوم عمل جراحی و میزان انتظارات آنان پس از بهبودی آگاه میکنند. بیماران همچنین باید بعد از عملهای قبلی خود و پیش از انتظار اصلاحات، زمان کافی دهند تا دورهی بهبودی سپری شود.
قبل از عمل
هنگامی که پزشک، بیمار متقاضی عمل ترمیم بینی را ویزیت میکند، گفتگو دربارهی جزئیات مشکلی که بیمار را به عمل مجدد سوق داده حائز اهمیت است. یادداشتهای قبلی، طرحهای عمل بینی و عکسهای قبل و بعد از عمل میتوانند در تعیین ماهیت و زمان روند مشکلات کمک کنند. عکسها همچنین میتوانند نشان دهند که کدام مشکلات از عمل جراحی بینی نشئت میگیرد و کدام یک قبل از عمل اول نیز بوده است.
معاینهی فیزیکی کامل و بررسی وضعیت پوشش بافت نرم و پوست، غضروف بینی، استخوانها و ساختار داخل بینی بسیار مهم است. براساس تمامی این اطلاعات، بیمار و پزشک متخصص باید اهداف را اولویت بندی کرده و معقول بودن و قابل حصول بودن این خواستهها را بسنجند.
در عمل ترمیمی بینی نیز مانند جراحی اولیه استفاده از عکس و تصویربرداری رایانهای میتواند کمک شایانی در بررسی اهداف زیبایی داشته باشد. هر مشکل خاصی باید با توجه به دلایل احتمالی و امید برای ترمیم بررسی شود.
فرآیند عمل
نوع عمل مجددی که برای هر بیمار مورد نیاز است به نوع مشکل بستگی دارد. گاهی مشکلات زیبایی محدود میتواند با تغییرات جزئی که در مطب و تحت بیهوشی موضعی انجام میگیرد اصلاح شود، بههمین خاطر به دورهی بسیار کوتاهی استراحت و دوری از کار نیاز است. در افرادی که مداخلات بیشتر پزشکی لازم است، ممکن است به بیهوشی عمومی یا بیهوشی موضعی همراه با آرامبخش در اتاق عمل مجاز نیاز پیدا کنند. بیماران بسته به عمل مورد نیاز برای تصحیح مشکلات بینی ممکن است بخیههای داخلی و خارجی داشته باشند. گاهی بیماران بهعلت از دست دادن یا کمبود بافت ساختاری به عملهای ترمیمی نیاز دارند. تحت این شرایط جراحان میتوانند غضروف و بافت را از داخل بینی، احتمالاً پشت گوش یا از بانک بافت بگیرند. عملهای جراحی در هر جایی ممکن است از یک ساعت تا بیش از دو ساعت طول بکشد.
بهبود پس از عمل
دورهی بهبودی میتواند یک تا دو هفته طول بکشد اما اکثر افراد ظرف ۱۰-۸ روز فعالیتهای نرمال را دوباره از سر گرفته و به کار و فعالیت خود بازمیگردند. در جراحی از یک اسپلینت (آتل پلاستیکی) سبک برای حمایت بینی استفاده میشود. این اسپلینت پس از یک هفته برداشته میشود. در زمان جراحی ممکن است برای حمایت سپتوم (تیغهی بینی)، اسپلینتهای نرم پلاستیکی یا سیلیکونی را در طرفین سپتوم قرار دهند. این اسپلینتها پس از یک هفته برداشته میشوند. همواره مقداری گرفتگی بینی، مخصوصاً وقتی که روی سپتوم بینی کار انجام شود، برای یک یا دو هفته وجود دارد. درد ناشی از عمل معمولاً ملایم است و بهخوبی با دارو کنترل میشود. دور چشم کبودی ایجاد میشود اما این تغییر رنگ اغلب ظرف ۱۰ روز تا ۲ هفته از بین میرود. در ۳-۲ روز اول روی محل یخ بگذارید.
خطرات
عوارض عمدهی عمل ترمیم بینی شبیه عمل بینی اولیه است. هرچند خطرات این عوارض ممکن است بسته به شدت مشکلات بیشتر باشد. بهطور خاص درصورت آسیب، نازکی و عفونت پوست و پوشش بافت نرم بینی، خطر آسیب پوستی حین عمل بیشتر است. این صدمات میتواند منجربه شکلگیری جای زخم (اسکار) قابل رؤیت، تجمع رنگدانهها در پوست یا عدم توازن کانتور یا تراز، مخصوصاً در نوک و پایهی بینی شود. بههمین علت انتخاب جراحی که تجربهی بالایی در زمینهی هر عملی اعم از جراحی بینی، لیفت صورت و جراحی پلک داشته باشد بسیار اهمیت دارد.
آیا عمل ترمیمی (ثانویهی) بینی واقعاً از عمل اولیهی آن آسانتر است؟
ترمیم جرئی اثر زخم (اسکار) یا مختصری سوهان کشیدن استخوان برای تراز نیمرخ میتواند آسانتر از عمل اولیهی آن باشد؛ هرچند اگر مربوط به مسائل مهم زیبایی یا ساختاری باشد عمل ترمیم غالباً دشوارتر، طولانیتر و چالشبرانگیزتر از عمل اولیه است. پس از هر بار عمل بینی، زیر پوست و اطراف غضروفهای بینی اثر اسکار ایجاد میشود. وجود این اسکار میتواند جراحی را دشوارتر کند. بهعلاوه ممکن است نیاز به گرافت غضروف از پشت گوش یا نواحی دیگر برای ترمیم بینی باشد.
آیا عمل ترمیمی بینی دردناک است؟
بسته به وسعت عمل، درد بینی تقریباً به همان اندازه یا کمتر از عمل اولیه است. ممکن است پزشک نیاز به استفاده از گرافت غضروف از گوش شما داشته باشد چون بافت گوش معمولاً نرمتر از بینی عمل شده است. بیماران معمولاً درد کمی دارند اما بههرحال هر فرد آستانهی درد بهخصوصی دارد. بههمین دلیل برای هر بیمار متناسب با دردی که دارد داروی مسکن تجویز میشود.
هزینه
عوامل بسیاری در عملهای جراحی بینی دخیل هستند. برخی متخصصین ممکن است مشاورهی رایگان بدهند و برخی دیگر مبلغی بابت آن دریافت کنند. بهعلاوه جراحی مخصوصی برای تصحیح خطاها مورد نیاز است. این هزینهها شامل بیهوشی و هزینههای بیمارستان است. برخی جراحان کلینیک جراحی خصوصی دارند و عملهای جراحی را در آن مکان انجام میدهند. این امر میتواند هزینهی عمل را تغییر دهد.