یوسف آباد (تهران، میدان سلماس، ضلع شرقی میدان، پلاک 21، واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

لوگو کلینیک رازی

ریزش موی سکه ای، طاسی سکه ای (آلوپسی آره آتا) : علت و درمان آن

kk1

ریزش مو مشکلی است که در تمامی مناطق دنیا وجود دارد. با اینکه بسیاری از افراد آن را به عنوان جزئی از روند بالا رفتن سن قبول دارند اما دلایل پزشکی متعددی در زمینه علت وجود ریزش موی شدید وجود دارد. با اینکه عوامل زیادی در ریزش مو وجود دارد اما یکی از شایع‌ترین و متداول‌ترین دلایل، طاسی سکه‌ ای (آلوپسی آره تا) است.

میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا مبتلا به عارضه آلوپسی آره‌تا هستند؛ اما با توجه به اینکه این مشکل در ابتدا به صورت نقاط کوچک خالی در سر ظاهر می‌شود تشخیص آن به سختی صورت می‌گیرد. به همین دلیل، این مشکل غالباً به نقاط بی‌مو در سر تعبیر شده و به عنوان جزئی از روند کهولت سن در افراد تلقی می‌شود. این عارضه غالباً با بیماری‌های تیروئید همراه است؛ زیرا وضعیت و تعادل هورمون‌ها در بدن عامل تحریک یا کم قدرت کردن فولیکول‌های مو است و مشکلات ناشی از تیروئید باعث خارج شدن هورمون‌های بدن فرد از تعادل می‌شود. با توجه به اینکه این مشکل ممکن است بسیار حاد شود لازم است در اسرع وقت به آن رسیدگی و درمان شود. گاهی عوامل روان‌شناختی یا موقعیتی باعث گسترش ناگهانی ریزش موی سکه‌ ای و ریزش مو می‌شود. البته در بیشتر مواقع این عارضه به طور خودکار برگشت کرده و موها دوباره شروع به رشد می‌کنند.

ریزش موی سکه‌ ای مانند سایر بیماری‌ها شما را آزار نمی‌دهد به عنوان مثال هیچ‌گونه دردی ندارد، شما احساس بیماری نخواهید داشت و هیچ مشکل جدی در زمینه سلامتی برای شما پیش نخواهد آمد؛ اما چنانچه ریزش مو در شما به حدی باشد که احساس کنید از جذابیت شما می‌کاهد لازم است جهت درمان آن با پزشک متخصص مشورت نمایید.
در کلینیک تخصصی پوست و موی رازی راه‌های متعددی جهت درمان مشکل ریزش موی سکه‌ ای در دو نوع متوسط و شدید وجود دارد. لازم است شما از این عارضه آگاه باشید زیرا در این صورت شما و پزشک متخصص می‌توانید بهترین روش را جهت حل مشکل انتخاب نمایید. هدف از درمان طاسی سکه‌ ای کاهش ریزش مو و شروع رشد مجدد موهای ریخته شده است. برای آشنایی با روش‌های درمانی ریزش موی سکه‌ ای در کلینیک رازی یا در صورت نیاز به رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های  ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹ – ۰۲۱۸۸۳۳۳۲۵۹ تماس حاصل فرمایید.

[۹

دلایل ریزش موی سکه ای


ریزش موی سکه‌ ای به عنوان یکی از بیماری‌های خود ایمنی شناخته شده است. مشکلات خود ایمنی زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن بر ضد خود دست به کار می‌شود. در موارد عادی و در انسان‌های سالم سیستم ایمنی بر ضد مهاجمان و یا عوامل خارجی که به بدن فرد وارد شده‌اند عمل می‌کند و از بدن در مقابل آلودگی‌ها و عفونت‌ها محافظت می‌کند. در عارضه کچلی سکه‌ ای سیستم ایمنی قسمتی از بدن فرد را به‌اشتباه به عنوان عاملی خارجی و مضر برای بدن تشخیص داده و به فولیکول‌های مو حمله می‌کند.

فولیکول‌های مو حفره‌هایی هستند که مو از آن‌ها رشد می‌کند. هنگامی‌که سیستم ایمنی به آن‌ها حمله می‌کند اندازه آن‌ها کوچک شده و کم‌کم هیچ‌گونه موی جدیدی ایجاد نمی‌کنند. این مسئله باعث ریزش مو می‌شود.

دلیل اصلی این مشکل هنوز به طور قطعی شناخته شده نیست زیرا دانشمندان هنوز متوجه نشده‌اند علت حمله سیستم ایمنی بدن بیمار به فولیکول‌های مو چیست؛ اما آنچه مشخص شده است این است که این عارضه بیشتر در بیمارانی رخ می‌دهد که دارای سابقه فامیلی در مشکلات سیستم ایمنی بدن مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، اسکلروز چندگانه، دیابت نوع اول و… هستند. به همین دلیل برخی از دانشمندان بر این باورند که ژنتیک در بروز این بیماری بسیار مؤثر است. همچنین گفته می‌شود عوامل محیطی در تحریک بروز بیماری ریزش موی سکه‌ ای در افرادی که به طور ژنتیکی مستعد مبتلا شدن به این بیماری هستند مؤثر است.

علائم


kk5

برخی از شایع‌ترین علائم بیماری ریزش موی سکه‌ ای به شرح زیر است:

  • خارش محل ریزش مو
  • ریزش موی ناهمگون بخصوص در یک طرف پوست سر که در طول مدت کوتاهی رخ می‌دهد.
  • موهای سالم در نزدیکی نقاط بدون مو به‌راحتی از سر جدا می‌شوند.
  • ممکن است ناخن‌های دست شما دارای حفره‌هایی گردد.
  • قطر موها در نزدیکی پوست سر کمتر شده و باعث تعجب فرد می‌شود.

 درمان‌های دارویی


کلمه آلوپسی به معنای ریزش مو است. آلوپسی انواع مختلفی دارد به عنوان مثال نمونه طاسی زنانه و مردانه و طاسی آرتاتا. این نمونه‌ها دلایل مختلفی دارد. نمونه طاسی زنانه مردانه منشأ هورمونی دارد درحالی‌که طاسی آرتاتا یک بیماری خود ایمنی است. دلایل مختلف بروز این بیماری نیاز به درمان‌های مختلف دارد. درحالی‌که جهت تحریک رشد مجدد موها داروهای مشابهی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد اما میزان سودمندی آن داروها بستگی به دلیل بروز ریزش مو دارد.

کورتیکواستروئیدها

kk6

کورتیکواستروئیدها شایع‌ترین داروی مورد استفاده برای درمان ریزش موی سکه‌ ای است که باعث درمان ریزش مو می‌شود. این دارو در شکل‌های مختلف مانند تزریق، قرص، محلول، لوسیون، پماد و… می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. به طور عمده سه نوع مختلف کورتیکواستروئید وجود دارد. نوع داخل زخمی، نوع پمادی و نوع خوردنی. از بین انواع کورتیکواستروئیدها، نوع خوراکی آن دارای عوارض جانبی بیشتری است لذا به ندرت تجویز می‌گردد.

آنترالین

kk7

آنترالین جهت درمان بیماری صدف بسیار مفید و مورد استفاده است. این دارو توسط متخصصین پوست جهت درمان بیماری ریزش موی سکه‌ ای نیز توصیه می‌شود. در صورتی‌که این دارو جواب دهد، نتیجه بعد از ۸ تا ۱۲ هفته قابل مشاهده است. از جمله عوارض استفاده از این دارو بثورات پوستی و قهوه‌ای‌رنگ شدن محل‌هایی از پوست است که این دارو استفاده شده است.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل با تأثیر مستقیم بر روی فولیکول‌های مو باعث تقویت رشد موها می‌گردد. معمولاً این دارو با داروهای کورتیکواستروئیدی همراه می‌شود زیرا ترکیب دو داروی فوق تأثیر مؤثرتری بر روی رشد موها دارد. مینوکسیدیل عوارض جانبی بسیار ناچیزی دارد لذا بدون تجویز پزشک نیز فروخته می‌شود. نتیجه استفاده مداوم از این دارو پس از ۵ تا ۶ ماه قابل مشاهده است.

ایمونوتراپی موضعی

این روش درمانی یکی از مؤثرترین روش‌ها در درمان ریزش موی سکه‌ ای است. این روش شامل استفاده از داروهای مانند دیفن سیپرون (DPCP)، دینیتروکلروبنزن (DNCB) و اسید اسکواریک دیبوتیلستر (SADBE) است. چنانچه این روش درمانی برای بیمار مؤثر واقع شود موهای سر پس از ۵ تا ۶ ماه شروع به رشد می‌کنند. نکته مهم در رابطه با ایمونوتراپی این است که جهت ادامه رشد موها لازم است استفاده از داروها ادامه‌دار باشد.

درمان با لیزر

kk8

لیزر تراپی مو درمان جدیدتری است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این روش، روشی امن و مؤثر در درمان بیماری‌هایی مانند طاسی یا ریزش موی نمونه‌ای در زنان و مردان است و نتایج امتحان شده مثبتی دارد. در ضمن آزمایش‌های اولیه‌ای در جهت استفاده از آن در درمان ریزش موی سکه‌ ای نیز در حال انجام است.

امواج لیزر باعث تحریک فولیکول‌های موی در حال سکون مو و افزایش جریان خون، عوامل رشد و انرژی‌های قابل استفاده جهت تقویت دوره رشد در سیکل زندگی فولیکول‌های مو در سر می‌شود. نتیجه این روش درمانی کاهش چشمگیر ریزش مو و افزایش رشد مجدد موها است.

 

 

پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP

kk9

روش درمانی پیآر پی (PRP) به سرعت در رشته پزشکی محبوبیت پیدا کرده و در موارد مختلف مورد استفاده قرار گرفت. روش PRP در درمان کچلی سکه‌ای بسیار مؤثر است. طبق شواهد به دست آمده این روش جایگزین مناسبی در درمان به وسیله داروهای استروئید است به خصوص زمانی که بیماری نسبت به درمان‌های متعارف از خود مقاومت نشان می‌دهد.

هنگامی‌که به پوست سر بیماران مناسب برای این روش درمانی تزریق می‌شود باعث کاهش ریزش مو و فعال کردن فولیکول‌های موی موجود در دوره سکون می‌شود و در نتیجه رشد مو سرعت می‌یابد. این راه‌حل بیشتر در آلوپسی های هورمونی که به آن رویش موی نمونه‌ای زنانه و مردانه گفته می‌شود کاربرد دارد.

کاشت مو

 

 

کاشت مو همواره به عنوان آخرین روش درمانی مطرح بوده و در برخی از بیماران تأثیر مطلوبی به همراه ندارد. دور روش معروف و متداول در این درمان روش کاشت واحد فولیکولی (FUT) و استخراج واحد فولیکولی (FUE) است. در هر دو روش نیاز به محلی برای اهدای فولیکول‌های سالم مو جهت کاشت در مناطق کم مو یا طاس موردنظر است. بیماری ریزش سکه‌ ای موی سر ( آلوپسی آره آتا) بسیار فرار است به این معنی که به‌راحتی و بدون هیچ هشداری به سایر قسمت‌های سر منتقل شده و آنجا را درگیر می‌کند. این بیماری به راحتی توسط کاشت مو درمان نمی‌شود زیرا دوره بهبودی طولانی مدتی دارد که روش کاشت مو نمی‌تواند نتایج خود را نمایان کند.

آخرین مقالات

مشاوره رایگان