همه با چربیهایی که نمیتوانند از شر آنها راحت شوند، درگیر هستند. مهم نیست که چقدر ورزش کنید، غذای سالم بخورید و وزن مناسب خود را حفظ کنید، بخشهای چربی جایگزیده همچنان مشکلساز خواهند بود. روشهای لاغری موضعی میتواند به شما در دستیابی به شکل بدن مورد نظرتان کمک کند. درمانهای کاهش وزن به دو گروه تقسیم میشوند: روشهای تهاجمی و غیر تهاجمی.
متقاضیان
درمانهای کاهش وزن برای افراد غیر چاق (شاخص توده بدنی کمتر از ۳۰) که به دنبال مقابله با کاهش چربی موضعی هستند ایدهآل میباشد. بیماران با BMI بیش از ۳۰، اغلب دارای چربی احشایی هستند که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و دیگر بیماریها را افزایش میدهد. این بیماران در ابتدا از کاهش وزن کلی بیشتر، و سپس با سفت کردن پوست دچار افتادگی و شکل دادن بدن، بهره مند خواهند شد.
روشهای مختلف لاغری موضعی
مزوتراپی
روش حل چربی یا مزوتراپی یک روش جدید برای کاهش چربی یا سلولیت توسط تزریق مقدار کمی لسیتین سویا و نمک صفرا به طور مستقیم در مناطقی است که چربی بیش از حد مانند لگن، کمر، باسن و ران دارند. مخلوط تزریق شده دیوارههای سلولی را از بین ببرد تا محتوای سلولها متابولیزه و دفع شوند، برخی از سلولهای چربی تخریب شده توسط کبد مجددا استفاده میشوند و بعضی از آنها توسط سایر سلولها هضم میگردند. در حقیقت چربی این مناطق ذوب خواهد شد.
این روش درد کمتری دارد، هرچند ممکن است چند روز پس از درمان درد و تورم داشته باشد. بیمار میتواند به فعالیتهای طبیعی خود بلافاصله بعد از مزوتراپی ادامه دهد.
آر اف
رادیوفرکوئنسی باعث آسیب حرارتی به بافت لایهای هدف با استفاده از انرژی الکتریکی میشود. انواع تک قطبی و چند قطبی برای کاهش چربی در دسترس هستند. در دستگاههای رادیوفرکوئنسی تک قطبی، انرژی از یک تک الکترود به بافت منتقل میشود و به سمت یک پد بازگشتی در قسمت دیگر بدن هدایت میگردد. در دستگاه رادیوفرکوئنسی چند قطبی، دو یا چند الکترود روی یک دستگیره مشترک در نقاط مختلفی از پوست قرار میگیرند به طوری که امواج بین آنها برای ایجاد اثر حرارتی رد و بدل میشوند. دستگاههای رادیوفرکوئنسی به طور معمول برای سفت کردن پوست و رفع چین و چروک استفاده میشود و همچنین برای کاهش چربی و سلولیت مورد استفاده قرار میگیرد. نواحی مورد هدف بدن عبارتند از شکم، ران، باسن، اندام ها و صورت. کاهش میزان چربی معمولا به مدت سه تا هشت هفته پس از درمان دیده میشود و پس از ۱۰ دوره تا ۳ سانتیمتر کاهش در اندازه دور کمر ایجاد میگردد. رادیوفرکوئنسی میتواند چالشهایی را در رابطه با مدیریت درد به میان آورد. بیهوشی موضعی که بخش اپیدرم پوست را بیحس میکند توصیه نمیشود زیرا ممکن است درد را تشدید کند، همچنین ممکن است بیهوشی موضعی با انتقال امواج رادیوفرکوئنسی مداخله نماید.
کویتیشن
امروزه اولتراسوند کویتیشن به عنوان یکی از موثرترین تکنیکهای کاهش سلولیت و چربیهای موضعی شناخته شده است. اولتراسوند کویتیشن به سه صورت عمل میکند: آزاد شدن چربی از سلولهای چربی را تحریک میکند؛ سلولهای چربی را بیثبات مینماید، آنها را وارد فرآیند آپوپتوز آدیوبیت (مرگ سلولی برنامه ریزی شده) میکند و باعث ایجاد حبابهایی (حفره ها) در سلولهای چربی میشود که غشاء سلول چربی را منهدم کرده و باعث نکروز آدپیوسیت (مرگ فوری سلول چربی) میشود.
یک کرم مخصوص طراحی شده به منطقهای که مورد هدف قرار میگیرد اعمال میشود، و سپس دستگاه اولتراسوند، مشابه آنچه که در اسکن بارداری استفاده میشود، روی پوست قرار میگیرد. این دستگاه سطوح متمرکز انرژی اولتراسوند را انتقال میدهد که سلولهای چربی زیر جلدی را در غشای سلولی چربی هدف قرار میدهد. سپس چربی به سلولهای اطراف پراکنده میشود و به پروتئین و گلیسرول تبدیل میگردد.
کویتیشن کاملا غیر تهاجمی است و نتایج مشابه با آنچه که از جراحی زیبایی انتظار میرود، بر جای میگذارد. پس از اولین درمان، بیمار میتواند کاهش چشمگیر چربی در خط کمر را مشاهده کند و اثرات کاهش وزن کویتیشن با هر جلسه، تا اتمام دوره درمان افزایش مییابد. برای نتایج مطلوب، ممکن است بین ۸ تا ۱۲ درمان مورد نیاز باشد.
کرایولیپولیز
کرایولیپولیز در حال کسب محبوبیت است و با سیستم خنک کننده کنترل شده باعث مرگ سلولی میشود. کرایولیپولیز برای درمان پهلو، ناحیه شکمی و چربی رانها تایید شده است. دستگاههای کرایولیپولیز معمولا دارای یک اپلیکاتور فنجان شکل هستند که به محل درمان اعمال میگردد و باعث میشود که بافت توسط خلاء به سمت دستگیره کشیده شود. هر منطقه به مدت حدود ۴۵ دقیقه درمان میشود و سپس به سرعت بهبود مییابد. نتایج به طور کلی طی سه روز درمان ایجاد میشود و اثرات کامل در سه تا چهار هفته مشاهده میشود. تعداد چرخههای درمان بستگی به منطقه درمان و بیمار دارد: به طور معمول پهلوها نیاز به یک درمان دارند، در حالی که شکم و رانها اغلب به دو یا چند جلسه نیاز دارند. درمانها باید به فاصله هشت هفته انجام شود تا زمان بازسازی کافی بین روشها فراهم شود.
لیپولیز
لیپولیز لیزر، که معمولا به لیپولیزر شناخته میشود، یک روش لیپوساکشن غیر تهاجمی برای حذف چربیهای مقاوم اضافی از جمله چربی بالای باسن، پهلو و غبغب است. این روش میتواند به طور موثر مناطقی از چربی مقاوم در برابر رژیم غذایی و یا ورزش را با عوارض جانبی کمتر نسبت به روشهای معمول مانند لیپوساکشن را کاهش دهد. روش لیپولیزر با استفاده از یک لیزر به طور موثر چربی ناخواسته روی صورت و بدن را ذوب و سپس به بدن اجازه میدهد که چربی ذوب شده را متابولیزه کند یا از طریق آسپیراسیون که نوعی مکش است اجازه می دهد اپراتور مقدار چربی بیشتری را از بین ببرد.
اگر چه به عنوان یک درمان سرپایی در نظر گرفته میشود، لیپولیز لیزر به عنوان یک روش جراحی جزئی طبقه بندی میشود که جراح نیاز به ایجاد برشی کوچک خواهد داشت و منطقه تحت درمان به صورت موضعی بیحس میشود. از آنجا که بیمار در تمام مراحل بیدار است، خطرات کمتری نسبت به لیپوساکشن معمول وجود دارد که اغلب تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. لیپولیزر یک درمان کاهش وزن نیست و برای افرادی که به طور قابل توجهی اضافه وزن دارند مناسب نمیباشد، این روش برای افرادی که دارای نواحی کوچک چربی موضعی هستند، ایدهآل خواهد بود. نتایج در یک زمان کوتاه به صورت شکل متناسب بدن بدست خواهد آمد.
لیپوماتیک
لیپوماتیک دستگاهی است که لیپوساکشن با حجم بالا با ایمنی و کارآمدی را در تمام لایههای بدن امکان پذیر مینماید. در لیپوماتیک، سلولهای چربی در ابتدا با ابزاری به نام کانولا توسط حرکتهای ارتعاشی تجزیه میشوند و سپس چربی به آرامی از بدن خارج میگردد. اگر کانولا با بافتهای غیر چربی مواجه شود، سیستم امنیتی فعال اجازه توقف سریع را خواهد داد.
لیپوماتیک به دلیل درد کم یا بدون درد بودن و همچنین ارائه کشش پوست بسیار عالی به تیکل لیپو نیز شناخته میشود.
زمان عمل کوتاهتر و بهبودی سریع، از مزایای روش لیپوماتیک است.
لیپوساکشن
لیپوساکشن یک درمان رفع چربی به صورت جراحی است. در طی این روش، جراح با دقت و احتیاط، چربی اضافه را از طریق یک لوله کوچک توخالی به نام کانولا، برطرف میکند. ساکشن با حرکت کانولا توسط جراح در میان تجمعات چربی انجام میشود، و سلولهای چربی اضافی حذف و بدن به شکل لاغرتری فرم مییابد.
لیپوساکشن در حذف چربی پاها، شکم، کمر، دستها، صورت و گردن به طور ویژهای موثر است. این روش نتایج چشمگیرتری نسبت به سایر روشهای کاهش چربی غیرمخرب فراهم میکند، اگرچه، دوره بهبودی بیشتری دارد (تا شش هفته) و به طور معمول با هزینه بیشتری نسبت به روشهای غیر جراحی دیگر همراه است.
خطرات
عوارض جانبی که اغلب گزارش شدهاند، درد خفیف، نامنظمی ضربان قلب و ادم میباشد، در حالی که اکثر بیماران دوره بهبودی کوتاهی داشتهاند.
- در حدود دو سوم بیماران تحت درمان با کرایولیپولیز و گاها با تزریق لیپولیز به علت آسیب مستقیم عصب، کاهش حس لامسه در ناحیه تحت درمان به مدت ۸ هفته گزارش کردهاند. تولید سلول چربی بیشتر به صورت پارادوکسی نیز یک عارضه نادر کرایولیپولیز میباشد.
- به طور معمول دو ماه پس از درمان ظاهر میشود. عوارض جانبی نامطلوب پس از درمان رادیوفرکوئنسی عبارتند از جای زخم، سوختگی، لکههای خونریزی زیر پوست، ادم، رنگدانههای تیره اضافی و تاول.
- لیزر لیپولیز کبودی و تورم روشهای تهاجمی دیگر را ندارد.
- بیماران درد، کبودی و تورم را تا ۱۰ روز پس از عمل لیپوساکشن تجربه خواهند کرد.
هزینه
پیش بینی هزینههای رفع چربی و لاغری موضعی دشوار است. هزینه به اندازه ناحیه مورد هدف و تجهیزات مورد استفاده و تعداد جلسات بستگی دارد.