هر دو تکنیک روشهای مناسبی برای عمل کاشت مو هستند. تفاوت این دو تکنیک در نحوهی برداشت مو خواهد بود. هر دو روش مزایا و معایب مخصوص به خود را داشته و ممکن است برای هر بیمار یک روش مناسبتر باشد. این امر به طیفی از عوامل بستگی خواهد داشت.
زمانی که تصمیم به انجام کاشت مو میگیرید ممکن است تصمیم گیری بین دو روش FUE و FUT دشوار به نظر برسد. در این مقاله به تفاوتهای این دو روش میپردازیم تا بتوانید تصمیم آگاهانهتری بگیرید.
تکنیکهای کاشت مو
دو تکنیک اصلی برای جراحی کاشت مو وجود دارد:
FUT (پیوند واحد فولیکولی) و FUE (استخراج واحد فولیکولی).
کاشت مو با روش FUE
روش کاشت مو با استفاده از تکنیک FUE شباهتهایی با روش FUT دارد. در این روش، جراح از ناحیههای مختلف موی سر (معمولاً در پشت سر) موها را برداشت میکند. ناحیه برداشت شده شامل قسمتی از پوست سر است که احتمالاً تا پایان عمر طاسی نخواهد شد. در صورت طاسی کامل ناحیه برداشت، جراح ممکن است از موهای مناطق دیگر بدن مانند ریش یا موهای بدن استفاده کند.
با ایجاد سوراخهایی به قطر 0.7 تا 0.9 میلیمتر، موها از ناحیه برداشت جدا شده و واحدهای فولیکولی به صورت جداگانه استخراج میشوند. جراح و تیم او هر واحد فولیکولی را به صورت جداگانه برداشت میکنند. روش FUE تقریباً بدون درد است و تنها ناراحتی کمی را به بیمار ایجاد میکند.
برای انجام این روش، بیمار تحت بیحسی موضعی قرار میگیرد و در طول جراحی بیدار است. با این حال، انجام این روش نسبت به روش FUT به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
کاشت مو به روش FUT
در روش FUT که به آن روش نواری نیز گفته میشود، بخشی از ناحیهی برداشت به طور کامل برداشته خواهد شد. با برداشتن بخشی از پوست سر و سپس تقسیم آن به واحدهای فولیکولی (پس از برداشتن پوست از روی سر بیمار) میتواند فولیکولهای موردنیاز جهت کاشت را تأمین کرد. هر واحد فولیکولی دارای 1 تا 4 مو خواهد بود.
سپس جراح و تکنسین او با دقت این واحدها را در محل کم پشت شدن مو در پوست سر پیوند میزنند. به صورت تئوری ممکن است روش FUT ترسناک باشد ولی این روش بسیار ساده و کم خطر است.
در حالی که باید انتظار مقداری ناراحتی را داشته باشید، این عمل دردناک نخواهد بود. برای انجام این جراحی بیمار تحت بی حسی موضعی قرار گرفته و به او توصیه میشود که برای گذراندن وقت بخوابد، کتاب بخواند و یا تلویزیون ببیند. اخیراً روش FUE در برخی از کلینیکها توسط تجهیزات روباتی انجام میشود.
FUE در برابر FUT
تکنیک کاشت مو در ناحیهی گیرنده در هر دو روش یکسان بوده و تنها تفاوت این دو روش در نحوهی برداشت مو خواهد بود. FUE معمولاً به عنوان روش جدیدتر و بهتر در نظر گرفته میشود ولی همیشه اینگونه نیست.
مقایسه بین دو روش FUE و FUT برای افرادی که به دنبال کاشت مو هستند ضروری خواهد بود. در ادامه به تفاوتهای اصلی بین این دو تکنیک اشاره خواهیم کرد.
ناحیهی برداشت
آلوپشی آندروژنیک شایعترین علت ریزش مو در مردان بوده و در اثر تبدیل هورمون مردانه به دی هیدروتستوسترون (DHT) توسط آنزیم 5 آلفا ردوکتاز اتفاق می افتد. بالا بودن مقدار DHT در خون به همراه فاکتورهای ژنتیکی ریزش مو باعث تأثیر DHT بر روی فولیکولهای مو و نرسیدن مواد مغذی ضروری به آنها خواهد شد.
به دلایل ناشناختهای موهای پشت سر حساسیت کمتری نسبت به DHT داشته و در اکثر مردان و حتی افرادی که دچار ریزش موی شدید هستند باقی میمانند. درنتیجه ناحیهی پشت سر به 3 منطقهی کوچکتر تقسیم شده که منطقهی میانی آن به عنوان منطقهی ایمن در نظر گرفته میشود و موهای آن تا پایان عمر باقی خواهند ماند.
در روش FUT برداشتن یک نوار از ناحیهی برداشت به جراح این اجازه را میدهد تا 100 درصد موهای برداشته شده از این ناحیه را استفاده کند. درنتیجه میتوان گفت که در روش FUT میتوان تعداد بیشتری مو را برداشت کرد.
در روش FUE به دلیل وجود الگوی برداشت پراکنده تنها تعداد محدودی فولیکول مو قابل برداشت خواهند بود. این امر باعث برداشت احتمالی برخی فولیکولها از خارج از منطقهی ایمن شده و ممکن است این موها در آینده دچار ریزش مجدد شوند.
هزینه و زمان
به طور کلی روش FUE بیش از FUT هزینه خواهد داشت چرا که در این روش فولیکولها به صورت تکی برداشت میشوند. این روش کمتر تهاجمی بوده ولی برداشت تکی فولیکولها از یک ناحیهی وسیع باعث زمان بر و پرهزینه شدن این روش خواهند شد. هزینهی کاشت مو به میزان ریزش و در نتیجه تعداد پیوندهای موردنیاز نیز بستگی خواهد داشت.
باقی ماندن جای زخم
در ابتدا باید بدانید که چیزی به نام جراحی بدون زخم وجود ندارد. معمولاً گفته میشود که روش FUE بهتر از FUT است چراکه تقریباً زخمی پس از انجام آن باقی نمیماند ولی این گفته همیشه صحیح نیست.
هر عمل جراحی که در آن از تیغ برای بریدن پوست استفاده شود جای زخم بر جای خواهد گذاشت. این مشکل به عنوان یکی از اصلیترین نگرانیهای افراد کاندید جراحی کاشت مو گزارش شده است.
در روش FUT زمانی که نوار پوست از منطقهی برداشت خارج شد، لبههای پوست کشیده شده و با استفاده از بخیه (جذبی یا غیرجذبی) به یکدیگر متصل میشوند. در روش FUT یک زخم خطی که معمولاً به شکل لبخند است در پشت سر از یک گوش تا گوش دیگر باقی میماند.
جراحان ماهر از روشی به نام بخیهی تریکوفیتیک استفاده میکنند که در آن لبههای پوست بر روی یکدیگر قرار گرفته و مو روی خط زخم را میپوشاند. در صورت انجام صحیح جراحی و رشد کافی موهای بیمار، این روش میتواند جای زخم جراحی را به طور کامل پوشش دهد.
در روش FUE زمانی که فولیکولها از ناحیهی برداشت استخراج میشوند، موهای برداشته شده مجدداً رشد نخواهند کرد و به جای آنها یک زخم کوچک دایرهای بر جای خواهد ماند. به دلیل پراکنده بودن فولیکولهای برداشته شده، پس از رشد مجدد موها جای جراحی عملاً دیده نخواهد شد.
تراشیدن موها
تراشیدن موها نیز در هر دو روش تقریباً یکسان است. در روش FUT میتوان تنها ناحیهی برداشت که نوار مو از آن برداشته میشود را تراشید. این کار به فرد اجازه میدهد تا سریعتر به زندگی روزمرهی خود بازگردد.
با وجود اینکه میتوان در روش FUE از تراشیدن موها خودداری کرد، این کار باعث زمان بر شدن عمل خواهد شد چرا که برداشتن فولیکولها برای جراح دشوار میشود.
برای انجام روش FUE توسط ربات لازم است تا موها کاملاً تراشیده شوند چرا که در صورت بلند بودن موها ربات قادر به انجام محاسبات و برداشت فولیکول نخواهد بود. به طور ایده آل از همهی بیماران خواسته میشود تا در هر دو روش موهای خود را به طور کامل بتراشند.
این کار باعث خواهد شد تا بتوانید از کل ناحیهی ایمن برداشت کنید چرا که اختلاف رنگ ملایمی بین ناحیههای کم پشت و پرپشت مو به وجود میآید.
نرخ بقا
نرخ بقای موهای پیوند زده شده ممکن است در دو روش کمی متفاوت باشد. در صورت انجام صحیح جراحی، نرخ بقای پیوند برای روش FUT برابر با 95 درصد بوده و نسبت به نرخ بقای 85 درصد در روش FUE بیشتر خواهد بود. علت این امر به دقت ابزارهای مورد استفاده برای استخراج فولیکولها باز میگردد.
در روش FUT زمانی که نوار مو برداشته شد، تکنسین با استفاده از یک میکروسکوپ آن را به واحدهای فولیکولی ریز تقسیم میکند. در روش FUE از یک پانچ مخصوص برای برداشتن فولیکولها استفاده شده که دقت آن نسبت به روش FUT کمی پایینتر خواهد بود.
دورهی بهبودی
امروزه طول دورهی بهبودی برای هر دو روش کاشت مو کاهش یافته است چراکه هر روزه روشهای جدیدی برای برداشت و کاشت مو ابداع میشوند.
میانگین زمان بهبودی برای روش FUT ده روز خواهد بود. این زمان نسبتاً کوتاه بوده ولی ممکن است در طی آن شاهد مقداری درد و ناراحتی و حتی ورم صورت باشید.
از آن جایی که در طی چند روز اول پس از جراحی خوابیدن بر روی پشت و طرفین سر بسیار دردناک خواهد بود لازم است تا از داروهای مسکن و قرص خواب استفاده کنید. برخی از افراد نیز پس از انجام FUT می گویند که پوست سر آنها سفت شده است.
در مقابل، کاشت مو با روش FUE میتواند با مقداری ناراحتی همراه باشد ولی عموماً بیمار دردی احساس نخواهد کرد. پس از انجام این جراحیها افراد میتوانند به راحتی فعالیتهای روزمرهی خود را انجام دهند.
در هر دو روش FUE و FUT به شدت به فرد توصیه میشود که تا 3 روز پس از جراحی در حالت عمودی باقی بماند. پرهیز از فعالیتهای فیزیکی سنگین نیز در هر دو روش به مدت 7 روز توصیه خواهد شد.
انجام مجدد عمل
احتمال اینکه فردی پس از یک بار کاشت مو مجدداً به این عمل نیاز پیدا کند بسیار بالاست. موهای کاشته شده در جراحی اول دائمی خواهند بود ولی احتمالاً فرد با گذشت زمان دچار ریزش در نواحی دیگری نیز خواهد شد. یکی دیگر از دلایل انجام مجدد جراحی نیز نرسیدن به تراکم مطلوب پس از جراحی اول خواهد بود.
در روش FUT جراح میتواند مجدداً از محل زخم خطی جراحی قبلی مو برداشت کند. این کار باعث میشود تا بیمار پس از انجام دو عمل جراحی همچنان یک زخم داشته باشد. این کار در روش FUE ممکن نبوده و لازم است تا سوراخهای جدیدی برای برداشت مو ایجاد شوند.
بیماران جوان
به بیماران جوانتر که دچار ریزش موی زودهنگام شدهاند توصیه میشود که از روش FUE استفاده کنند. علت اصلی این امر، احتمال برداشتن مو از نواحی غیر ایمن بوده که ممکن است در آینده دچار ریزش مو شوند. به همین دلیل استفاده از روش FUE برای افراد جوان بسیار مناسب خواهد بود.
در روش FUE توصیه میشود که بیش از 50 درصد موهای هر ناحیه برداشته نشوند چرا که این کار باعث کم پشتی مو در ناحیهی برداشت خواهد شد.این کار علاوه بر کم پشت کردن موها باعث دیده شدن بیشتر جای زخمهای جراحی خواهد شد.
به منظور رفع این مشکل، منطقهی بزرگتری برای برداشت مو در نظر گرفته میشود. البته باید توجه داشت که برداشت مو از نواحی غیر ایمن میتواند باعث ریزش آنها در آینده شود. این مشکل برای افرادی که قصد کاشت مو در نواحی کوچکی را دارند وجود نخواهد داشت ولی میتواند افرادی که نیازمند کاشت موی وسیع هستند را درگیر کند.
متقاضیان مناسب
انجام هر تکنیک برای گروه خاصی از افراد مناسب خواهد بود. قومیت، وضعیت فیزیکی و عوامل مختلف دیگری میتوانند تعیین کنندهی مناسب بودن روش FUT یا FUE برای هر فرد باشند.
برای مثال معمولاً به افراد سیاه پوست توصیه میشود که از روش FUT استفاده کنند چرا که برداشت موهای ضخیم و مجعد در روش FUE بسیار دشوار خواهد بود.
با جراح خود برای انجام روش FUE مشورت کنید. او میتواند با انجام تست به شما بگوید که کدام روش برای شما مناسبتر خواهد بود.
رشد بهتر
برخی از افراد برای بازاریابی اطلاعات غلطی را در مورد رشد بهتر موها با استفاده از تکنیکهای خاص ارائه میکنند که این اطلاعات صحیح نیست.
دو تکنیک مورد استفاده برای کاشت مو با یکدیگر متفاوت بوده ولی نتیجهی نهایی آنها یکسان است. درنتیجه میزان رشد موها در هر دو تکنیک یکسان بوده و به عوامل مختلف دیگری در جراحی مثل نحوهی کاشت مو بستگی خواهد داشت.
انتخاب مدل مو
افرادی که موهای خود را بلند میکنند میتواند زخمهای جراحی را به طور کامل در زیر آن بپوشانند. اگر قصد کوتاه نگه داشتن موی خود را دارید ممکن است زخم ایجاد شده در روش FUT برای شما مشکل ساز باشد چراکه کوتاه کردن مو با شانهی 3 یا کمتر باعث دیده شدن زخم خواهد شد.
بنابراین اگر قصد کوتاه کردن کامل موی پشت سر یا تراشیدن آن را دارید استفاده از روش FUE به شما توصیه میشود چراکه زخمهای کوچک و دایرهای آن به اندازهی زخم FUT محسوس نیستند.
میزان ریزش مو
در مواردی که فرد دچار ریزش موی شدید بوده و برای پوشش کامل آن به چندین فولیکول پیوندی نیاز است انجام روش FUT توصیه خواهد شد.
در مقابل روش FUE برای کاشت مو در مقیاسهای کوچکتر و ترمیم مواردی مثل خط مو، ابرو و یا پوشاندن جای زخمهای قبلی مثل جراحی FUT به کار میرود.